Moa 18-månader

Vid 18 månaders ålder får man ta med barnen på ett läkarbesök på BVC där de kolla hur barnet mår, väger, mäter och frågar lite frågor. Dessutom får barnet en spruta med vaccin vid detta tillfälle. Idag var det Moas tur för detta besöket.

Vikt och längt såg bra ut. Hon vägde 12,2 kg och var 81 cm lång. Vikten var förväntad för hon brukar gilla att kliva upp på vår våg vi har här hemma så där kunde jag ana vad det skulle hamna. Längden däremot är svårare att kolla. Hon vill ju inte direkt vara stilla längre än nödvändigt så det har varit svårt. Min gissning var att hon inte var över 80 cm än men tji fick jag för det var hon visst! Om man tittar på "normal"-kurvorna så följer hon längden för "normal" (gillar inte riktigt att kalla det för normal men ni vet vad jag menar...) och vikten låg hon cirka en "kolumn" över "normal" och det är normalt för Moa. Innan har hon legat cirka två kolumner över men vikten dalar lite på kurvan (hon går inte ner i vikt men hon ökar inte i samma takt som innan) vilket är helt normalt att barn gör nu när de rör på sej så mycket mer än de gjorde när de var små bebisar.

Sprutan gick väl ok den med. Visst skrek hon förfärligt när hon fick den men det räckte att vi kom ut i väntrummet igen så var det som att vända en hand. I ena andetaget grät hon med tårar så jag trodde hon aldrig skulle bli glad igen och i nästa så pekar hon på en leksak, säger "där" och försöker förtvivlat ta sej ner från min famn... Vad ska man säga... Detta barn! =)

Max rum

Äntligen har det börjat hända lite grejer här hemma! Det är så mycket som ska göras innan och funderas och planeras innan vi vågar ta tag i ett rum ordentligt (och så behövs det ju pengar med..) men nu har vi lite idéer som vi börjar förverkliga!

Vårt första rum att göra i ordning fick bli Max rum. Barnens rum känns viktiga då vi vill att de ska ha tillräckligt med plats för sina leksaker och tillräckligt med plats att leka med dom. Golv och väggar i hans rum fick vara som de var innan. Färgen var okej och passade i det vi hade tänkt sätta in. Moas rum däremot är inte okej så därför blev Max väggar och golv nerprioriterat. Den idén vi hade om färg på väggarna kändes dessutom som om den kanske passar bättre om några år, när han är lite äldre.

Lättast är att visa hans rum i bilder. Här har ni före bilderna:Stökigt och dåligt med förvaring
Som sagt dåligt med förvaring och mycket leksaker
Inte tillräckligt med förvaring för varken kläder, böcker, prydnad eller leksaker.

Under uppbyggnad:Roligt att leka i lådorna när mamma och pappa bygger

Och här kommer nu efter! Ha dock överseende med att julgardinerna fortfarande sitter uppe på bilderna. De är idag utbytta mot en gardin som ser nästan likadan ut som väggen (fast med nallar på). Idag finns där även en stor tuff matta med Blixten McQueen (ni vet, han bilen i Cars) och även en klocka med Blixten McQueen och några av de andra bilarna i filmen.Bättre ordning och lättare att komma åt de leksaker han vill ha! I skåpen finns det även små tyglådor som är fyllda med diverse olika leksaker, ex. bilar, gubbar, djur osv...
Har man många kramdjur får man göra en kramdjurshög! Jättehärlig att gosa i!
Här finns nu alla Max kläder, mycket av hans leksaker, fina prydnadssaker och böcker. Det vi gillar med detta är även att skåpen blir en lång bänk som han kan leka på.
Som sagt mycket förvaring. Och på väggen sitter hans canvastavla som han själv har målat med fingerfärg när han var cirka två år.

Det vi har använt oss av vid uppbyggnaden är IKEAs serie STUVA som ni kan läsa mer om här. Vi föll för det faktum att den rymmer mycket och det finns många sätt att pussla ihop den perfekta kombinationen för just oss. Om Max eller vi skulle tröttna på detta så är det enkelt att bara byta ut lådfronterna och förnya rummet.

Både Max och vi föräldrar (och även Moa såklart) blev väldigt nöjda med resultatet!

Två droppar kiss

Att börja en lördag med att kliva upp klockan sju är inte riktigt min melodi.. Barnen brukar sova till i alla fall klockan åtta men inte idag. Typiskt, för de dagar då vi måste gå upp klockan sju så sover de så tungt att man aldrig tror att man ska få upp dom från sängen. Max i alla fall, Moa är lite mer morgonpigg än vad han är.

Men morgonen fick en rolig start när vi (som vanligt) började med att gå upp på toaletten där Max och jag skulle kissa morgonkissen och vi skulle byta Moas blöja. Moa har börjat ta av sin blöja själv om dagarna om hon inte har några byxor på sig och så gillar hon att gå och sätta sej på pottan. Idag så ville hon så klart sitta på pottan när vi fått av henne blöjan och självklart fick hon det! Då kom det två droppar kiss i pottan! Inte mycket men definitivt märkbart! Åh så glada vi blev allihopa! Sen att resen av kisset en stund senare hamnade på badrumsgovlet är ju bara en lite petitess, inget att bry sej om. Det verkar alltså som om den här lilla fröken vill bli blöjfri tidigt! Inget som vi har något emot, snarare tvärt om!
Vi hade tänkt börja potträna med Moa i sommar, då det är lättare att springa omkring ute i bara trosor och tröja och öva sej. Men tjejen verkar visst ha andra tankar om det där än vi så vi börjar väl lite smått redan nu då! Hon kan ju faktist få sitta på pottan när vi andra ändå är på toaletten och gör våra behov så får vi se vad det leder till!

Kan knappt fatta att min lilla bebis börjar bli en så stor flicka!

Lika som bär?Rickard sommaren 2005
Moa idag (Januari 2012) 


Lördag

Idag är det lördag. Fast i den här familjen så följer vi inte riktigt de vanliga veckodagarna.. En lördag kan vara som en onsdag och en måndag kan vara som en lördag.. Typ. Detta beror på att Rickard (och jag när jag inte pluggar) jobbar 5-skift. Detta medför även att det är svårt att få in några riktiga vardagsrutiner... Vi försöker dock så gott det går för att barnens skull.

Så idag är det lördag. Lördag innebär lördagsgodis. Vi försöker hålla oss till att lördagar är den enda gången man äter godis eller annat gott (barnen då för jag försöker undvika det även lördagar) och jag tycker det funkar fint. Max förstår med en gång om han frågar efter godis och vi förklarar att det inte är lördag, han lägger då undan godiset och väntar snällt på lördagen. Moa förstår väl inte riktigt men eftersom godiset är undangömt så kommer hon inte och frågar heller. Nu försöker vi att man inte ska äta godis hela lördagen direkt heller utan godis är efter maten och helst bara på kvällen. Lite synd är det om barnen ibland eftersom vi föräldrar "glömmer bort" att det är lördag. Vilken tur för oss att de fortfarande är så små att de inte blir arga på oss för att de missat en godisdag.. men det kommer väl snart det med! =)

I övrigt märks det inte att det är lördag här hemma. Det enda som skulle kunna ge en hint är att vi ska äta fläskfilé till middag. Dagen började med att jag tog mej en joggingrunda, sedan åkte Rickard och tränade fotboll, när Rickard kommer hem så ska jag sätta mej med lite skolarbete. Någon gång under dagen är det dock tänkt att vi ska bara browniemuffins. Max fick syn på min bok om muffins och cupcakes som jag fick av Rickard i julklapp och tyckte att dom såg goda ut. Och jag kunde inte annat göra än att hålla med. Så för att få detta till att kännas lite mer som en lördag så tyckte jag det passade bra att baka dom just idag.

Så ha en riktigt trevlig lördag alla därute så ska jag försöka göra detsamma! =)

Resultatet av soppdieten

Bättre sent än aldrig! Dags att berätta om hur soppdieten gick!

jag följde den så länge jag bara kunde.. Nästan.. Dag 5 och 6 åt jag bara soppa en gång, fast tanken var tre gånger om dagen, men tyvärr så gick det inte! Var inte sugen alls! Sen kan det ha varit att jag fick äta så mycket annat runt om de dagarna så jag hann inte med att även äta soppan!

På morgonen dag nummer sex så fuskade jag och vägde mej... Hade hoppats på att förlora ett kilo i alla fall och vågen visade; -0,3 kg! Va?? Inte mer? Och här har jag slitit i nästan en vecka! -1 cm i midjan och den är jag väl mer stolt över än vad vågen visade. Så jag följde dieten ända till kvällen dag 6, då hade jag redovisat färdigt i skolan och var färdig med min första termin och Rickard hade lämnat in sitt sista arbete så han är numera helt skolfri, vilket vi firade med att äta tacos! Gott!

Blev lite nyfiken så jag vägde mej på morgonen efter att vi ätit tacos. Kände mej ju så uppsvullen och mätt efter all tacos från kvällen innan. Men då blev jag förvånad. Vågen visade ytterligare -0,1 kg! Kanske ska köra en tacosdiet istället? ;)
Och så har det fortsatt nu! Jag har försökt tänka på vad jag äter och vilka mängder istället för att köra på en viss diet, och det verkar ha fungerat! Varje gång jag ställer mej på vågen så visar den mindre än förra gången! kanske var soppdieten som körde igång min förbränning ändå! =)
Så nu räknar jag kalorier via matdagboken.se istället. Gillar deras tänk då ingen mat är förbjuden utan det handlar om att göra av med mer än man stoppar i sej! Enkelt och så bra!

För er som är nyfikna på hur det går i tävlingen så har jag knappt 2 kg kvar att gå ner medans Rickard (sist jag kollade med honom) hade gått upp 5 kg! Han har alltså 10 kg att gå ner! Tihi! *skadeglädje* Detta ska jag allt vinna! =)


När jag blir stor...

Äntligen på väg hem efter en sen dag i skolan! Men nu är det en ledig helg som väntar! Efter att ha muntligt redovisat ett grupparbete idag är nu min första termin på ekonomutbildningen klar! 37,5 hp (företagsekonomi 1 och en datskurs) rikare åker jag nu hem för att ladda batteriet inför nästa termin! Då är tanken att jag ska läsa 45 hp så jag behöver verkligen ladda! Men det verkar vara roliga kurser jag ska läsa! Ekonomisk statistik 1 & 2, nationalekonomi och extra ska jag läsa aktie- och värdepapperskunskap 1 & 2. Ekonomisk statistik vet jag handlar om att räkna och det är precis det jag gillar! Att räkna! Särskilt på pengar ;).

Är otroligt nöjd än så länge med mitt val av utbildning och ångrar inte mitt val en sekund! För när jag blir stor ska jag bli ekonom!


Dag 5

Nu är snart dag 5 till ända... och jag är rädd att jag inte kommer att klara alla sju dagarna...
Varför? Jo för att jag inte har tid... Jag har haft så mycket i skolan i veckan och imorgon med att jag inte vet om jag kommer hinna laga den maten jag ska äta. Soppan lagade jag ju första dagen så den finns att tillgå i kylskåpet men imorgon ska jag äta kokt fisk och jag vet inte när jag ska hinna laga det. Finns inte riktigt tid. Jag ska självklart göra allt jag kan för att detta ska funka men...
Jag kan ju genast säga att jag kommer fuska lite, sista dagen.. Jag ska på fest på kvällen och då kommer jag dricka lite alkohol. Inga mängder direkt men något.. och det står ju inte direkt i schemat. Och så är det då jag ska äta mörkt ris och det har vi inte hemma och jag är rädd att jag inte hinner till affären innan lördag på grund av skolan. Men jag är otroligt stolt om jag klarar 6 av 7 dagar. I så fall har jag ju i alla fall klarat alla soppdagarna! Ska nog väga mej imorgon och även på lördag morgon ifall det "skiter sej" under dagen.

För alla er som undrar så smakade köttet idag gudomligt! Riktigt gott! Satt och åt bara kött (tillagat så klart)! Riktigt gott! Vad jag har längtat! =)

Nej tillbaka till plugget nu igen! Imorgon är det redovisning och slut på denna terminen! På måndag sedan börjar allvaret igen med 150% plugg, ska bli en riktig utmaning, men kul!

Dag 2

Nu är snart dag 2 av min soppdiet till ända och jag avskyr att säga det men jag är sugen på något annat! Igår kändes det helt okej att gå omkring och äta frukt hela dagen! Älskar frukt! Åt det så fort jag kände att suget kom. Att jag dessutom köpt hem en massa god frukt gjorde ju inte saken sämre direkt.

Men när jag steg upp klockan sex i morse så kan jag ju villigt erkänna att jag inte var särskillt sugen på soppa direkt... Ska ju äta det minst tre gånger per dag, fast idag har det faktist bara blivit två. En gång som lunch i skolan (fast då var det en dubbel portion, tror att jag åt i ungefär en timme innan jag fått i mej allt..) och en gång i kväll när jag kom hem. Var som sagt inte särskillt sugen på soppa till frukost utan åt då en hel del grönsaker istället. Åt även en massa grönsaker i skolan och har även ätit grönsaker ikväll när jag suttit och pluggat (tillsammans med mitt älskade kaffe och ett glas minimjölk såklart).

Imorgon är det dags för frukt OCH grönsaker! Lite mer variation men ändå rätt smaklöst tillslut.. Idag åt jag faktist en del feferoni till soppan (hoppas/tror att det räknas som en grönsak..) och det gjorde det hela mycket bättre! Gott med lite smak och lite styrka! Synd bara att jag åt upp alla så det inte finns några kvar tills imorgon.. :/

Längtar till på torsdag då jag ska få äta en bit kött! Går omkring om dagarna och funderar på vilket nötkött jag ska äta! Kanske oxfilé? ;) Nån som har tips på en god nötköttbit till en väldigt köttsugen, köttälskande tjej? Jag tar även gärna emot tips om fisk som är god att koka!

Kom igen och håll ut nu Emma! Heja heja!

Önska mej lycka till!

Som ni alla säkert vet så håller Rickard och jag på med en tävling (för er som inte vet kan ni läsa om det HÄR), den som går ner 5 kilo först vinner. Det har gått så där... Tävlingen har pågått länge men väldigt lite har hänt.. Jag har gått ner cirka 2 kilo och Rickard har gått upp cirka 2 kilo.. Så det ser ju bra ut för mej än så länge!

För någon dag sedan så kände jag att nu måste något snart hända på vågen annars blir jag knäckt! Eftersom jag dessutom har godisförbud så är det så jobbigt för jag blir sugen och vill småäta annat hela tiden! Jag behöver en matsedel att gå efter! En vän till mej sa vid nyår att hon skulle gå på en soppdiet en vecka, hon har gjort det förr och tyckte att det var en bra kickstart på viktnedgången! Nyfiken som jag blev så gick jag in på internet och lyckades hitta ett recept och en matsedel som verkade stämma överrens med hennes beskrivning. Så på den resan är det och idag är första dagen på min soppdiet som varar i en vecka! En liten kickstart för att få igång min viktnedgång!

Tanken är att man ska äta soppan så många gånger om dagen man vill men allra minst 3 gånger! Man får äta så mycket man vill och som sagt även hur många gånger man vill. De poängterar även att man ska dricka minst 8 glas vatten per dag och det är något jag ska försöka med då jag vet att jag i vanliga fall är dålig på att dricka vatten. Men man ska inte bara äta soppa utan det finns lite annat man ska äta vid sidan av de olika dagarna. Vad det är kan ni se här nedan:

Så här ser receptet på soppan som jag ska äta ut:

 Ingredienser till soppa:
 • 6 stora gula lökar
 • 2 burkar konserverade tomater 800 gr
 • 1 mellanstort vitkålshuvud
 • 2 påsar löksoppa
 • 2 gröna paprikor
 • 4-6 morötter
 • 1 selleristjälk
 • 2 tärningar grönsaksbuljong
 • persilja
 • örtkryddor
 • 400 gram nötfärs (detta har jag lagt till, finns ej i grundreceptet)

Beredning:

 1. Ansa och skär grönsakerna i skivor eller bitar.
 2. Lägg den i en gryta 8-10 l.
 3. Strö över med löksoppa och lägg i buljongtärningarna.
 4. Häll i vatten så att det gott och väl täcker.
 5. Koka ca 30-40 min.
 6. Smaka av med soja om du vill.

 Så här ska jag äta de olika dagarna:

Dag 1 Soppa i stora mängder. Ät alla sorters frukter så mycket Du orkar men inga bananer i dag. Om du gillar melon så går det bra.

Dag 2 Alla sorters grönsaker, hur mycket som helst, kokta eller färska. I dag skall du undvika ärtor, säd och bönor. Soppa i stora mängder.

Dag 3 Alla sorters frukt och grönsaker (dock ej banan eller potatis). Soppa hur mycket som helst.

Dag 4 Soppa! Ät 5-8 bananer och drick 5-8 glas lättmjölk.

Dag 5 Ät 5-6 tomater och c:a 300 g nötkött. Mycket soppa!

Dag 6 Ät kokt fisk så mycket Du orkar samt olika grönsaker utöver soppan som vanligt.

Dag 7 Ät så mycket du vill av mörkt ris, grönsaker (kokta eller råa), sockerfria safter, te eller kaffe utan socker. INGEN SOPPA I DAG!


De påstår att man kan gå ner mellan 4-7 kilo per vecka med denna diet. MEN då min tankte INTE är att gå ner 4-7 kilo på en vecka (hälsosamt är att gå ner ca 0,5-1 kilo per vecka) så har jag gjort om receptet och min vecka lite...

Det jag har ändrat har jag gjort i samråd men min egen kost-"expert", min sambo (och motståndare i tävlingen) Rickard. Han har läst nutrition och livsmedelsvetenskap i tre år och dessutom läst en del kurser som handlar om kost och träning, så han får vara min guru i detta. Enligt honom så är det alldeles för lite proteiner i denna dieten, så om jag inte vill gå ner i muskler (vilket jag absolut INTE vill, de få jag har vill jag gärna ha kvar..) så måste jag få i mej lite mer proteiner. Enligt honom så fungerar det bra med att till exempel dricka mjölk. Så det jag har gjort är (som ni ser i receptet) lagt till 400 gram nötfärs i soppan men även så ska jag dricka ett glas med mini-mjölk vid varje mål soppa. Och, enligt Rickard, för att inte gå ner i muskler så ska jag vara noga med att inte gå och lägga mej hungrig, för då bryter kroppen ner muskler under natten eftersom kroppen behöver energi även under natten. Och så ska jag försöka träna musklerna också. (Rickard får rätta mej och gärna kommentera om jag har skrivit något som är fel efter vad han sa... just nu ligger Rickard och sover för han har jobbat natt så därför kan han inte rätta mej nu i skrivande stund).

Och så ska jag dricka kaffe... Tyvärr så har jag byggt upp ett litet kaffeberoende, så om jag ska lyckas hålla mej vaken om dagarna så måste jag tyvärr dricka ett par koppar kaffe per dag, fast kaffe innehåller ju inte så mycket kalorier direkt..

Det jag gillar med denna diet är att man får äta så mycket soppa man vill och så mycket frukt och grönt (eller vad det nu står för dagen) som man vill. Mitt mål är ju inte att svälta mej direkt....
Så idag startar jag på dag 1! Första soppmålet är intaget och snart är det dags för mål nummer två! Vi får se hur det här fungerar och hur min egna variant av den här dieten fungerar, om jag nåt mitt mål att förlora ett kilo eller två utan att gå hungrig. Förhoppningsvis kanske mitt sötsug också försvinner i samband med detta! Kan ju hoppas! Jag tänkte skriva lite varje dag här på bloggen om hur det går med soppätandet, hur många dagar det tar innan jag tröttnar och hur jag mår och känner mej och självklart om en vecka skriva hur resultatet blev! Så önska mej lycka till nu så kör vi!


Nytt utseende

Ändrade bilden på bloggen som ni säkert har märkt.. Har länge känt att jag måste byta eftersom jag nu har två små underbara barn som jag skulle vilja ha med på bilden men hittar tyvärr ingen "klockren" på mej och Moa att lägga till bredvid den med mej och Max som jag hade innan så jag tog en på bara mej.. som dock är tagen -05.. gammal bild.. visste inte om jag hade någon ny bra men får väl helt enkelt fixa till mej någon dag och ta lite foto så jag har nåt fint och nytt att lägga upp här! Men tills dess får ni vänja er vid detta utseendet!

Att bli av med ett sockerberoende

Det här var inte så enkelt som jag minns att det var. Jag har flera gånger haft godisuppehåll under ett helt år och jag minns att de två första veckorna och de sista fyra alltid var värst! De två första för att lära kroppen och knoppen att inte vilja ha godis och de sista för att man visste att snart, SNART så skulle jag få äta godis igen! Man började fantisera om vad man skulle äta först och man riktigt längtade!

Men att det var så här jobbigt minns jag inte.. Jag fick för mej att det jobbigaste var psyket, att inte "glömma bort sig" och ta en bit godis ändå! Nu är det det där suget... Måste ha nåt! Vet att när jag inte är hemma så är det inte så illa men när man går hemma en hel dag.. då är det illa! måste bli av med sockerberoendet! Vad brukar ni andra göra när ni blir sötsugna? Finns det nåt annat, nyttigare och kanske godare som man kan knapra lite på? Som avvänjning i början i alla fall..

Emmas klagan..

Idag känner jag att jag har rätt till att klaga lite...

Jag har så ont i ryggen! Ni vet av att jag är sne som jag berättade om HÄR.. Innan har jag inte haft några problem eller haft ont av det men de senaste dagarna har jag haft riktigt ont! Inte så ont så jag inte tar mej upp ur sängen men så ont att alla vardagsbestyr blir jättejobbiga och det påverkar mitt humör något otroligt! Det gör ont att sätta sej på toaletten på morgonen, det gör ont att böja mej ner och krama mina barn, det gör ont att hjälpa mina barn och det gör ont inom mej när det är så här! Vill vara den pigga och glada mamman jag brukar vara!
Och alla ni som säger att jag ska gå till en sjukgymnast så är det så att jag har ringt dom för över en månad sedan men dom hade som sagt 2-3 månaders väntetid, så jag väntar just nu! Och det gör ont!
Tur jag har Rickard som har smörjt in mej med Voltaren-gel innan han åkt till jobbet så det har varit lite bättre i alla fall men jag funderar på om jag kanske måste ta mej en tablett eller nåt för gelen hjälper bara hjälpligt, inte tillräckligt.. I förgår och idag har jag varit ute och gått en runda men kan väl tyvärr varken säga att det blivit bättre eller sämre av det.. Håller detta i sej så ringer jag snart till sjukgymnasten och klagar, nån form av akuttid måste dom väl ha, eller någon kanske lämnar återbud så dom kan ringa in mej lite snabbt eller nåt för det här är inte roligt..

Så, det var min klagan! Skönt att få klaga av sej lite!

Nytt!

Här är det mycket som är nytt! Det som inte har undgått någon (hoppas jag) är att det är ett nytt år! 2012! Ett år som jag faktist har längtat lite efter.. Vet inte riktigt varför men det är något med detta året som gör att det känns väldigt speciellt... Rickard och jag har i vår varit tillsammans i 10 år och i höst varit förlovade i 5 år. Vet inte om det kanske är det som gör att det känns så speciellt men något är det i alla fall. Det ska bli väldigt roligt att ta reda på vad det är!Hela familjen samlade ute vid tolvslaget

Nytt är även mitt nyårslöfte. Mitt nyårslöfte blir att springa minst 52 gånger detta året (minst en gång i veckan alltså) och sträckan ska vara minst 3 kilometer. Jag ska inte heller äta något godis, chips eller liknande. Det enda jag äter är glass, popcorn och kakor (kakor och tårta endast vid kalas eller liknande) och så får jag bara dricka light-läsk (förutom påsk- och julmust vid påsk och jul, deras lightversion är inte alls lika god som äka vara och påsk och jul är det ju bara en gång varje år). Och tredje delen i mitt löfte, som jag hoppas uppfylls automatiskt med hjälp av de andra två delarna, är att jag ska gå ner till min matchvikt igen.

En annan sak som också är ny, fast inte så jätteny det är bara det att jag inte har fått lägga ut det här innan, är att Rickard har klippt av sej sitt långa hår! Han hade riktigt långt hår innan men bestämde sej kring lucia för att klippa av allt. En klar förbättring enligt alla och jag tycket också att han har blivit (om möjligt) ännu snyggare! =)

    
              Före                                                                 Efter

Eller vad säger ni, skulle han behållt det långa håret?


RSS 2.0