Nu är det jul igen, igen och igen...

Jag och min lilla familj har firat jul i tre dagar på fyra olika ställen.. Vi började på julaftonsmorgon med att vara här i en timme eller två med min mammas sida av släkten. Vi lottade ut små julklappar vi köpt och fikade sedan på glögg och godis.

Efter det begav vi oss iväg på julfirande hemma hos barnens farmor och farfar "i skogen" där även deras kusin, faster, "farbror" och Rickards moster befann sig. Vi åt lutfisk och klädde om till finkläder innan Kalle Anka började på tvn. En lugn och härlig förmiddag för ovanlighetens skull! Vi gick till och med och VÄNTADE på att Kalle Anka skulle börja! I min familj så brukar det alltid vara en otrolig stress för att hinna sätta sig vid tvn innan Kalle börjar med det var det inte i år! Skönt! Max och Moa satt som klistrade framför Kalle och tyckte att det var lika roligt som vi vuxna! Älskar Kalle Anka!
Efter det åkte jag ner till Jämjö för att hämta tomten och under tiden så hann barnens farbror och "faster" komma.
När jag kom in med tomten genom dörren blev det ett himla liv av hundar som började skälla och Moa blev lite tagen och började gråta lite. Max däremot tog tomten i handen och visade honom in till alla paketerna. Efter bara några minuter så hade Moa mjuknat och tillslut så hjälpte hon också sin storebror och kusin med att hjälpa tomten att dela ut julklappar. Tror hon blev lite tagen av att hundarna skällde så och att allt blev så uppspelt helt plötsligt.

Barnen fick så klart flest presenter och jättefina allihopa! Det har lekts fullt med alla nu och dom har knapt vetat vad dom ska hitta på med alla nya fina saker!

Sedan var det åter igen dags för mat. Precis som alltid på julafton. Mat, mat och mat... och barnen lekte glatt med sina leksaker hela kvällen tills de somnade alldeles för sent men med ett leende på läpparna.

Vi sov över hos barnens farmor och farfar och på juldagen så begav vi oss till julfirande nummer tre. Vi åkte hem till min mormor och morfar och träffade där även min mamma och mina syskon. Alla barnen fick ännu fler paketer och vi lagade god trerätters middag då vi redan tröttnat lite på julmaten. Härligt och lugnt firande. Efter det så åkte vi hem till min mamma och spelade spel (både sällskapsspel och tvspel) hela kvällen lång och åkte inte hem förrän sent.

På annandagen så tog barnen en rejäl sovmorgon! Härligt! Rickard var iväg och spelade fotboll på förmiddagen så jag och barnen tog en lugn förmiddag och gjorde oss i ordning i lugn och ro för att fira jul för fjärde gången. Den här gången hemma hos min farmor och farfar med mina syskon och min pappa. Här bjöds det på underbart god kalkon och självklart en massa paket till barnen! Ett ganska lugnt julfirande. Vi stannade tills det blev sovdags för barnen och de somnade i bilen hem.

Så nu har vi verkigen firat jul ordentligt och hur mycket jag än älskar julen så är det ganska skönt att det är ett helt år tills nästa gång...Stilig kille som firar jul!
Och en lika vacker flicka!

De vackraste barnen som finns!


Ovälkommen kommentar

När jag kom till skolan idag och tittade till min blogg lite snabbt på min mobil såg jag att jag fått en ny kommentar. Dock verkar den komma från nån som har nån firma typ som lånar ut pengar och vill att jag ska låna pengar.. Det hela är skrivet på svengelska och jag anar att det är nåt lurendrejeri så klart.. Har ni andra bloggare som läser detta varit med om nåt liknande? Vad gjorde ni då? Jag tänker så klart ta bort kommentaren så fort jag kommer hem, för även om det skulle vara nåt seriöst så vill jag inte ha det där.. Hur kan man skydda sej mot sådant här eller går det inte? Jag har inte lust att lösenordsskydda hela bloggen för jag är rädd att många inte orkar fråga om lösenordet och då istället struntar i att läsa.. Eller det som har hänt kanske inte är så allvarligt? Jag kanske gör en höna av en fjäder...?


Julpyssel

Jag vill först och främt tacka för alla som läste mitt förra inlägg och som tipsade mej om hur jag skulle göra! Tack! Jag bestämde mej för att sälja av min kurslitteratur. Jag tog mej även en titt på kvittot och insåg hur mycket pengar jag kunde få in och då var saken avgjord!

Vårt älskade pysselbord används ju som sagt varje dag! För någon dag sedan så var jag och barnen hemma hos min mormor och morfar där vi fick hem lite julpyssel-grejer. Lite flörtkulor, piprensare, små hattar, trägranar, trätomtar, ögon och lite kliserlappar. Max ville ju så klart pyssla med detta redan nästa dag! Så klart! Så jag tog mej faktist tid i pluggandet till att sätta mej och pyssla med honom! Max målade en trägran och klistrade på stjärnor på den och han målade en platta vi skulle sätta den på medans jag började limma ihop en snögubbe som han sedan fick måla dit ögon, näsa och mun på. Självklart så fick Max bestämma färg på hatten, var hatten det skulle sitta, om snögubben fick ha halsduk eller inte och så vidare. Och så här blev resultatet:Både Max och jag blev väldigt nöjda med vårt pyssel som nu pryder fönstet vid pysselbordet. Max ville att den skulle stå där så jag kunde se den när jag sitter och pluggar! =) Både Rickard och jag blev väldigt imponerade när vi såg hur fint han kunde måla ögon, näsa och mun! Han är större och duktigare än vad vi tror!

Man märker dock att vissa saker är lite för svåra för honom. Trätomten blev till exempel helt grön den också, han förstod inte riktigt det här med att måla olika delar av tomten med olika färger utan både luvan, ögon, mun och allt blev grönt. Men vad gör det? Han har jätteroligt med att måla och pyssla och det är ju huvudsaken! Och i mina (och Rickards) ögon så är tomtarna helt perfekta! Han har även målat en träfågel (i lite olika färger) som ska hängas i julgranen sedan!

På tal om julgran! Nu är mina tre älsklingar ute i skogen och hugger julgran! Jag kunde tyvärr inte följa med då jag har tenta imorgon som jag inte har pluggat tillräckligt på. Gårdagen la vi nämligen på att sätta upp tomtar och fixa lite här hemma. Underbart att det snart är jul! Hoppas de kommer hem med en fin julgran! Gillar att vi har som tradition (om det kan räknas som en tradition när det skett fyra gånger? ja det kan det!) att gå ut tillsammans med barnen i deras farfars skog och hugga en julgran! Roligt för barnen att få se var granen kommer ifrån och att själva få välja vilken de vill ha!

Nu får jag återgå till pluggandet.. Ha en härlig fjärde advent alla och passa på att njut av ledigheten som kommer!


Snälla hjälp mej!

Jag vet att jag har en del läsare där ute trots att ni inte brukar lämna kommentarer särskillt ofta. Men nu behöver jag er hjälp och skulle bli mer än tacksam för så många svar som möjligt!

Mitt problem är min kurslitteratur. Jag läser ju som de flera av er vet ekonomprogrammet i Kalmar och har än så länge alltid köpt min kurslitteratur ny. Jag har varit väldigt rädd om mina böcker och inte skrivit något i dom. Nu kommer då mitt dilemma: sälja böckerna eller behålla dom? Självklart så ska jag kolla upp så jag inte behöver dom i några av kurserna framöver men är ganska säker på att jag inte gör det. Böckerna kommer ganska "ofta" ut med nya upplagor så ska jag sälja dom så ska jag göra det nu.. Jag behöver pengarna (fattig student ni vet...) men samtidigt så handlar böckerna om sådant som jag vill arbeta med i framtiden.. Tror ni att man tittar tillbaka i de böckerna i kommande kurser eller när man arbetar med det i framtiden eller söker man information på annat sätt då? Vad är er erfarenhet i sådant här? Om man i framtiden behöver det lånar man kanske böckerna på biblioteket då eller vill man kanske behålla just dessa både som "minne" av studietiden och ifall man behöver uppslagsverk i framtiden? Har dessutom fått erbjudande av en som är intresserad av att köpa böckerna med så det låter ju alltid lite lockande.. Hoppas ni förstår mitt problem och snälla skriv gärna en kommentar om hur ni brukar göra, varför eller tips om hur ni tycker att jag ska tänka! Behöver hjälp! Snälla!

Aj aj min rygg!

För nästan exakt ett år sedan så satt jag och svepte in julklappar långt in på natten, gick sedan och la mej och sov och när jag vaknade på morgonen så kunde jag inte röra mej! Så otroligt ont i ryggen så jag grät! Åkte till doktorn som sa att det var mitt bäcken som var snett typ eftersom jag nyligen varit gravid och eftersom jag är överrörlig (något som han kollade när jag var där) och sa åt mej att röra på mej så mycket som möjligt trots att det gjorde ont så det blev rörelse i bäckenet så skulle det bli bättre. Fick några tabletter att äta så att det inte skulle göra så ont och om jag inte blev bättre inom två veckor skulle jag ringa till sjukgymnasten. När jag kommer hem tittar jag mej i spegeln och ser att jag är sne. Min midja är helt rak på ena sidan och jag har en jättekurva på den andra sidan. Inte konstigt att jag hade ont. Jag kan ju även tillägga att min ryggrad är sne sedan innan. Har "svängar" på två ställen på ryggraden och har haft det så länge jag kan minnas. Har gått hos ortoped och röntgat med jämna mellanrum men det har aldrig blivit värre eller förändrats sedan jag slutade växa. Ortopeden har sagt till mej att risken att jag ska få ont eller problem på grund av min svängda ryggrad är väldigt små så jag tror inte att det har något med denna smärtan att göra.
Jul och nyår kom och jag blev lite bättre men inte helt bra. Bestämde mej för att ringa sjukgymnasten efter nyår och gjorde så. Fick inte tag på någon just då och några dagar senare så blev det så klart bättre så jag struntade i att ringa igen.

Sedan dess har jag varit bra tills för några veckor sedan...

Kände då att jag hade ont i ryggen och såg mej i spegeln och såg att jag åter igen var sne! Suck.. Men denna gången är det inte en sådan grym extrem smärta utan mer en molande värk hela tiden. Inte roligt alls. Ringde till sjukgymnasten och dom hade cirka två till tre månaders väntetid, men denna gången ska jag verkligen gå dit vare sej det har blivit bättre eller inte! Kan ju behöva övningar som hjälper mej om det skulle hända igen.

Nu har jag alltså fortfarande ont. Drygt. Jag tror personligen att det beror på mitt plugg.. Är inte i rörelse lika mycket som jag var förr, jag åker buss till och från skolan och sitter i skolbänken hela dagarna och pluggar även en hel del hemma. Det tror jag är anledningen och att botemedlet helt enkelt är att jag måste ut och gå mer. När jag suttit stilla en längre tid så syns det verkligen på mej med att jag är mer sne än innan. Och att jag sitter som en hösäck (en sne hösäck dessutom) när jag åker buss och sitter allmänt gör ju inte saken särskillt bättre... och att jag bär Moa på den höften som redan står snett ut tror jag inte heller hjälper direkt...
Men vi får väl se vad sjukgymnasten säger när de väl har tid att träffa mej. Ska försöka skärpa mej och vara mer i rörelse och tänka på hur jag sitter tills dess.

Snälla tomten jag önskar mej...

...fler timmar på dygnet så jag hinner med allt jag vill hinna! Vet att jag har bett om det förr men denna gången så tänkte jag be någon specifik, nämligen tomten! Jag tycker själv att jag har varit snäll och eftersom det snart är jul så är det ju alltid värt ett försök... eller?

Jag har tenta på måndag och måste verkligen sitta mycket med det då jag har pluggat alldeles för lite på det innan, det är snart jul och jag skulle gärna vilja hinna med att pynta, hugga julgran och baka i lugn och ro utan stress! Och framför allt så skulle jag vilja ha tid då jag inte har något att göra så jag kan hitta på saker med barnen bara för att! Typ som att pyssla eller rita eller gå ut och gå eller liknande.. och träna! Har inte tränat på hur länge som helst och min kropp börjar säga emot nu! Det funkar inte längre! Så här får det inte hålla på! Vet att jag mår bättre i både kropp och själ om jag tränar så nu är det skärpning!

Men kan ni fatta att det snart är jul! Jag älskar julen och ännu mer nu sedan vi fick barn! Julen får en helt annan mening och allt är bara så mysigt!Kan man annat än ÄLSKA dessa små söta tomtar?!

Dessa små busar leker och stojar ihop som aldrig förr! Bråkar självklart mer än förr också men det är väl sånt man har syskon till, syskonkärlek helt enkelt! Så roligt att se när Moa följer efter Max och vill leka och även när Max tar Moa i handen och vill att hon ska följa med honom och leka. Underbart att se! Mammahjärtat smälter!
Bus gör de också tillsammans! Gömmer sej och sedan när vi ropar på dom så svarar dom inte! När vi sedan hittar dom så gapskrattar dom både för de vet att de busar med oss! Underbart!


Godkänd

För att summera denna dagen väljer jag ordet: godkänd

Det hela börjar på bussen upp till Kalmar då jag får reda på att resultatet på oranisation och ledarskaps tentan har kommit ut! Jag fick godkänt! Super nöjd då jag känner att detta var en svår kurs, inte riktigt min grej, men så klart lite "missnöjd" då jag alltid hoppas/siktar på vg. Och det är väl bra att man alltid vill vara bäst men jag är supernöjd eftersom jag tyckte det var svårt och nästan räknat med en omtenta... Sammanfattning: godkänd

Nästa grej som hände idag var att vi hade redovisning av vår nulägesanalys i ämnet marknadsföring. Den muntliga presentationen gick väl ok trots att vi alla var nervösa, opponeringen kunde vi gjort bättre, men när vi sedan satte oss med läraren visar det sej att vi är en av de fyra grupper som hon gett godkänt med en gång utan att behöva komplettera! Så stolta vi i gruppen blev! Så nu ska vi verkligen ta åt oss av hennes kommentarer och satsa på Vg i fältarbetet som nästa kurs är (ett liknande arbete fast större där man alltså kan få vg, inte bara g som i denna analysen). Sammanfattning: Godkänd!

Att jag idag på grund av skolan missade Max luciafirande på förskolan får däremot inte godkänt...
Att jag idag nästan hann bli färdig med alla julklapparna och sitter på bussen hem till min kära familj just nu får däremot högt betyg.

Summa av dagen: godkänt! :)


150%

Japp, till våren läser jag 150%! Kom in på de två extrakurserna som går på distans och halvfart som jag har sökt! Aktie- och värdepapperskunskap 1 och 2! Ska bli roligt! har ju läst 150% halva hösten nu med fast det har varit väldigt slappa kurser så vi får se hur det går till våren! Men det verkar vara roliga kurser så jag hoppas jag finner motivationen till att läsa så mycket för det verkar som sagt väldigt intressant!

Envishet

Rickards och min tävling om vem som går ner först i vikt går så där.. Ingen går ner någonting.. Men nu har jag äntligen tagit fram den där envisheten som är så typiskt mej! Har skärpt mej med kosten i några dagar nu (utom igår :/ men då var det "lördag" hos oss om man ser till rickards jobb). Jag har insett att jag tyvärr inte hinner träna i den utsträckning jag vill men försöker smått slänga in lite enkel träning istället! Löpbandet hemma har äntligen åkt fram ur garderoben (trots att vi egentligen inte har plats för det någonstans). Fast det löps inte så mycket på det, utan jag går hellre. Varför? Jo för att vi har det väldigt varmt hemma så det blir olidligt kvavt och otäckt att springa inne! Tänkte testa nån dag med en dörr öppen men det känns ju lite smålustigt.. Någon som har något annat tips? Självklart önska jag att jag hann ut och springa men jag är borta hela dagarna och löpbandet är smidigt att ha när barnen somnat och Rickard jobbar!

Mitt stora hinder är att jag är en i princip obotligt gottegris! Jag bara älskar godis och sött! Inte så lätt nu inför jul men jag ska göra mitt bästa! Och förutom maten så försöker jag få in mycket vardagsmotion. Cykla, städa, promenera och snart förhoppningsvis dra småbarn i pulkor och åka ner för backar! :)


Älskade pysselbordLovade i något tidigare inlägg när vi hade varit på IKEA och inhandlat vårt bord och några av stolarna att jag skulle lägga ut en bild på när pysselhörnan var färdig. Här är den! (Väggarna med panelen och även färgen ska vi göra något åt i framtiden men just nu är det annat som är prioriterat)

Denna pysselhörna består av ett bord och sex stolar från IKEA. Bordet går att göra större så att 12 stolar får plats om man räknar med en på varje kortsida. Detta valde vi för att när det är kalas kunna utnyttja bordet till att ha några av gästerna här, men vi ville inte ha ett finbord som endast står förutom de få gånger man har kalas och finbesök utan valde därför att göra detta till ett pysselbord till vardags! Därför har vi en svart linneduk som är behandlad så den fungerar som en vaxduk men ser snyggare ut helt enkelt. Lite dyrare men snyggt. Just nu så fungerar den bortre hörnan som min plugg och laptop hörna där jag sitter med lite skola ibland och där jag nu sitter och bloggar. Härifrån ser jag större delen av vardagsrummet, är närmre barnen när de sover än vad jag hade varit om jag suttit i datarummet och känner mej inte så ensam nu när Rickard inte är hemma. Tyvärr har det lite fungerat som ett avlastningsbord också nu men det är det bättring på nu och det ska det absolut inte vara till för.

Utan som ni kanske ser vid den närmsta kortsidan så är detta ett pysselbord! Här ska Max och Moa kunna sitta och rita, leka med lera, pussla och övrigt sådant utan att det ska störa något annat! Här ska det alltid finnas plats för dom att göra det de vill och de ska finnas den plats de behöver! Inget som behöver plockas undan för att det ska ätas mat eller övrigt utan det kan ligga kvar på bordet tills maten är uppäten i köket så kan de sedan så tillbaka till att pyssla med det de höll på med. Max kan även sitta här och pussla och liknande och få vara ifred för sin lillsyster som ibland kan vilja vara med lite väl mycket och förstör (självklart omedvetet, hon vill ju bara vara med och leka!) för honom. Duken är svart och vaxliknande inte bara för att det är snyggt utan även praktiskt! Visst, de andvänder underlägg men det är inte hela världen om det kommer på duken! Lika så med klädslarna till stolarna, visst de sitter i sina egna stolar när de pysslar men om det skulle vara så att något skulle hamna på de övriga stolarna så kan man ta bort och tvätta klädslarna! Allt för att det ska vara både snyggt och anpassat för att de ska kunna pyssla fritt! Det enda vi kan komma på just nu som vi saknar är speciella pysselstolar till barnen. Max sitter just nu på en vanlig stol i köket och har som ni ser sin trappstol vid pysselbordet men Moa får ha sin stol både i köket och här. Vi skulle gärna vilja, både för att det är snyggt och praktist, vilja ha två av IKEAs svarta barnstolar "AGAM" (tror jag de heter) men de verkar ha utgått ur sortimentet. Typiskt nu när vi väl skulle köpa två! Så är det någon som har eller vet någon som har två (eller en) sådan som är villig att sälja så hör gärna av er! Vi är väldigt intresserade! Vi tycker nämligen inte att IKEAs nya allternativ är alls snygga...

Och resultatet av detta pysselbord har blivit bättre än väntat! Vi använder alla denna hörnan av huset betydligt mer än vi gjorde innan men framför allt så sitter Max när nästan hela dagarna och ritar! Det första han kliver upp på morgonen går han och sätter sig och börjar måla! Han fullkomligt älskar detta pysselbordet! Moa gör också det även om hon inte har ro att sitta där lika länge som sin storebror. Detta köp har varit värt varenda krona och jag vet att det bara kommer bli bättre!
Vi har en del i en sideboard till pysselsaker nu men tanken är att vi ska ha en bokhylla eller liknande sedan där gemensamma böcker, pussel, målarsaker, lera med mera med mera ska få plats!

Som sagt; hela familjen älskar pysselbordet i pysselhörnan!

Vilket veckoslut!

Jag säger då det! Sedan i onsdags eftermiddag har jag totalt ignorerat skolan! Vet att det inte är så smart av mej då det är tenta om två veckor och innan dess har jag en rapport och en data-lab som jag ska göra... Men jag har lagt så enormt mycket tid på skolan sedan jag började att jag bara behövde ett break! Jag vet att det jag sysslar med är heltidsstudier vilket innebär att det (precis som vilket jobb som helst) är 40 timmars arbetsvecka som gäller men jag var helt enkelt tvungen för att få lite ro i kroppen!

Så vad har jag gjort istället? Jo snart mina kära vänner så är det vinter och jul! Och innan jag tog mitt "break" i onsdags kväll så hade vi inte ens hunnit få upp alla löven från gräsmattan eller ställt in utemöblerna! Då även Rickard var ledig från jobbet i torsdags och fredags så tog vi tag i en massa nyttigheter de dagarna! I torsdags så var vi ute hela dagen! Jättemysigt att vara ute hela familjen hela dagen! Både lunch och mellis intogs ute och vi gick inte in förrän det blev mörkt och började regna. Barnen lekte så snällt i lekstugan och grävde i vår kommande rabatt.. Rickard och jag roade oss med att göra i ordning i våra garageförråd så att alla utemöbler och allt fick plats, kratta upp och bli av med de sista löven, sätta upp adventsgranen ute, sätta upp en del saker på vinden som ska dit (vi vill gå igenom alla lådor och liknande innan det hamnar där så vi vet vad det är som finns där uppe...). På fredagen fortsatte vårt jobb ute med att rensa upp i garaget och ordna så pass mycket plats där ute att bilen går in! Det står fortfarande en del lådor där ute men det är fixat så de inte blir blöta när bilen kommer ställas in där helt snöig. Rensade även väck de "blommor" som såg värst ut i rabatten. Så nu är vi i princip klara ute (skulle behöva flytta en jordhög och rensa några "blommor" till men det får just nu räknas som överkurs...)! Så nu är vintern och snön väldigt välkommet!

Självklart så har vi donat lite inne med! Blev ju kaos när vi tog in en hel del lådor utifrån som vi vill fixa med inne, lagom till jul då man ändå inte brukar ha så mycket att göra?! Eller hur var det nu igen...?
Inne har vi fått det adventsfint nästan färdigt, vissa stjärnor måste det fixas krokar till och gardinerna måste sys upp. Barnens pyssellåda har organiserats, ytterkläder har också organiserats, byråar har flyttats och vissa av mina saker jag hade som barn har lagts i speciella lådor och hamnat på vinden. Utöver detta har det som vanligt tvättats, diskats, varit på kalas, haft besök och annat som brukar hända här hemma.

De flesta julklapparna är inhandlade och idé finns till många av de som är kvar. Jag har varit otroligt effektiv de senaste dagarna och kan nu med gott samvete sätta mej och idiotplugga några dagar nu nästa vecka för att komma ikapp och känna mej lugn med att kommit ikapp med många grejer här hemma! Och som det kontrollfreak (?) jag är så så kan jag lugna mej med att jag säkert snart har skrivit en lapp om det som är viktigt att hinna och till vilka tidpunkter så jag slipper sitta och oroa mej för att det är saker jag borde göra som jag kanske har glömt bort.. Mina älskade lappar! De finns alltid där för att hjälpa, lugna och stressa mej. Ibland borde jag kanske skriva en lapp så jag inte glömmer vad jag lagt alla lappar.. Ni som känner mej väl vet vad jag pratar om...

Skulle gjort skola nu ikväll men tror faktist att jag ska göra mig min ena julklapp! Beställer alltid en personlig almanacka till mej själv som jag får i julklapp. Japp, så blir det nog! =)


RSS 2.0