Strömavbrott

Igår vid halv fem (lagom att det blivit mörkt ute och Max och Rickard kommit in efter att ha varit ute och lekt) så försvann strömmen här.. Jaha! Och vi som inte har några ljus framme eftersom det inte används nu när vi har Max och Moa (vi är så himla rädda för att de ska bränna sej). Men jullådorna hade vi plockat fram för vi skulle adventspynta hela familjen hade vi tänkt! Så vi letade efter adventsljusstaken och hittade då undertiden andra tomtar som hade ljus som vi kunde tända och hittade även lite andra ljus. Så med väldigt många olika sorters blandade ljus på köksbordet så blev det ganska ljust. Vi var vääääldigt noga att hela tiden ha koll på Max så han inte skulle bränna sej och han sa även själv att det var varmt så det verkade som han förstod.
Cirka en halv timme senare så kom strömmen igen! Skönt tänkte vi och blåste ut alla ljusen. Vi började pynta lite med de saker som hade blivit uppackade. Egentligen så sätter vi inte upp just tomtar förrän om nån vecka eller två men de som nu blivit uppackade kändes onödigt att lägga tillbaka så de blev uppsatta så länge.
Helt plötsligt så säger Max "aj finger" och står på toaletten och spolar vatten på sitt finger. När vi tittar så har han en blåsa på sitt pekfinger. Men han rörde ju inte några ljus?!?! Vi tror att han kan ha rört nån ljusstake eller nåt ljus eller något efter att vi släckt.. De är ju fortfarande varma då.. Vi frågade honom var han gjorde det och han pekade på ljusen och sa aj.. fast man vet ju aldrig med barn.. i vanliga fall om han ramlar och man frågar var han har ont så pekar han på golvet där han har ramlat och säger ont så ibland blir det lite misstolknig. Han kanske förstod att ljusen gör ont och skyllde på dom.. Men jag hoppas lite på att det var ljusen för dom vet jag att dom är farlig för honom, så vi inte har nåt annat här i lägenheten som han kan bränna sej på som jag inte sett.. Hade varit dumt.. Stackars lilla killen hade i alla fall väldigt ont i fingret igår.. Stackarn. Kan ju hoppas att han lärde sej att man inte ska röra på ljusen nu i alla fall så vi slipper vara med om det fler gånger. Stackarn.

En dag...

är "bara" 24 timmar. Vet att det låter konstigt att säga att den bara är 24 timmar eftersom 24 timmar ibland kan vara väldigt länge. Men i det här hemmet så är det oftast lite. Tycker att tiden bara flyger iväg. Lagom att man har hunnit äta frukosten färdigt är det dags att börja laga lunch. Och när lunchen är uppäten är det dags att börja med middagen och så har hela dagen gått utan att man har gjort något ordentligt alls. Och när barnen har somnat så börjar man stöka och dona med de saker man skulle vilja ha hunnit med att göra under dagen och så blir det att man går och lägger sej tidigast klockan ett på natten och så är man jättetrött när barnen vaknar kring åtta och vill börja dagen. Konstigt?! Att man inte kan lära sej att någon kväll gå och lägga sej i tid så orkar man upp dagen efter och kanske då även har energi till att göra de där sakerna man gör på kvällen (läs natten) på dagen istället?

En sak som vi har blivit mycket bättre på är att hålla ordning i disken iaf. Ibland (ofta) har det sett ut som ett bombnedslag här hemma med all disk! Lite plats och många som äter så blir det lätt ett berg. Då saknar man verkligen en diskmaskin... Men har nu upptäckt att vi har en liten diskmaskin faktist! Max! Nja inte riktigt kanske för vi låter ju inte honom ta hand om all disk men han står bredvid mej och hjälper mej med sin egen diskborste (som han är väldigt noga med att han ska ha för det är hans egen brukar han poängtera). Då är det ju bara ett barn som ska klara sej med att nöjt ligga i babygymmet eller i babysittern eller nåt. Dubbelt så enkelt! Och Max älskar att hjälpa till att diska! Han är verkligen jätteduktig och tycker det är kanon kul! Så nu ska jag göra mej och Moa iordning och åka och hämta honom så vi kan ta tag i disken här hemma sen! =)

"Snart så e ja en tandlös gumma..."

Vet inte om så många av er har hört den sången men jag vet att jag hade den på någon barnskiva när jag var liten.. Och så är fallet. På alla hjärtansdag 1994 så åkte jag pulka och slog ut halva min framtand. Har smålagat den i flera år och nu äntligen så ska jag sätta in ett implantat! Så igår drog jag ut tanden och nu ska det läka i ca tre månader. Men bara lugna. Jag ska inte gå omkring och se ut som ett tandlöst troll i tre månader utan jag har fått en såkallad "vinge" sålänge. När jag har den i (vilket jag har hela tiden) så syns det inte!Med vinge. Inte så illaUtan både vinge o tand. Som ett tandlöst troll!


Moa sover hela nätterna nu! Vaknar till en gång och gnäller lite men samma sekund som hon får nappen så somnar hon om igen. Tror inte ens att hon hinner vakna utan att hon bara drömmer eller nåt. Härligt att få sova ordentligt! =)

Idag har jag även varit väldigt duktig och städat undan en massa här hemma! härligt! Inte färdig än dock men när man är hemma själv men två barn om dagarna så får man inte sätta ribban allt för högt! Är ju en dag imorgon också!

I fredags var vi (jag, Rickard och Moa) uppe i dårarnas paradis (Ullared)! Vi kom hem med en massa kassar och mycket pengar fattigare! Galet mycket människor bland leksakerna, annars var det inte så illa tyckte jag.. Kunde varit värre! =) Moa skötte sej galant! Duktig flicka! Max skötte sej också bra, hemma hos sin farmor och farfar. Tyckte han kunde slippa galenskapen där uppe..

Nej, nu e det dags för lite hemmagjord ostkaka (av Rickard, så avancerad mat lagar inte jag..)!

 


Kiss, bajs, napp och underläpp

Det är "mitt på dagen" och jag sitter och skriver blogginlägg! Vad är det som händer? Är barnen borlämnade? Är Rickard hemma mitt på dagen utan att vi har annat att göra? Sover Max och Moa samtidigt på dagen? NEJ! Moa sover och Max leker i badrummet med djuren (hans leksaksdjur badar i handfatet. De fick tom ett bubbelbad idag!). Och jag har småstädat lite och kände att nu är det tid för mej att få lite egentid. Verkar funka bra än så länge!

Max är stora killen nu! Om dagarna går han omkring halvnaken och kissar och bajsar på pottan (på natten har han fortfarande blöja). Detta har han gjort i några dagar nu! Väldigt duktig! Det sa bara "pang" så satt det där! Kissa och bajsa gör man på pottan! Fast när han har kalsonger på sej så blir det inte alltid lika bra.. då kommer han på det när han kissar.. Vet inte om det har att göra med att han har något på sej och då tror att det är fritt att kissa varsom.. men det övar vi på det med! Han är väldigt duktig (Kan inte sägas nog ofta hur duktig vi tycker att han är)!
Den stora killen har även slutat med nappen! Inget som vi försökt med utan det bara hände! Han har bara haft den när han ska sova i princip hela tiden han har haft napp och för några nätter sedan så somnade han till godnattsagan utan den. Det gick några kvällar och en kväll så frågade han efter den och då berättade jag att jag inte visste var den var och att jag skulle leta upp den imorgon. Jag fick ett "Mmmm" till svar och så var det inte mer med det utan han somnade gott! "oj" tänkte vi! Vad är detta! Nu i veckan så har han varit förkyld och vaknade härrom natten och kunde inte somna om för att han inte mådde riktigt bra. Inte lätt att somna om när man har snuva och hosta. Så vi frågade om han ville ha nappen. Först så ville han det men sedan när han fick den så satte han in den i munnen och nästan direkt spottade ut den och blev jättearg! Ville inte alls ha den! Den smakade väl inte så gott som han trodde.. Så nu e han i princip nappfri utan att vi ens försökt! Detta har nästan gått lite för bra! =)

Moa har börjat tykännas lite. Eller tykännas vet jag inte om det är rätt ord egentligen. När det är mycket folk och stökigt så blir hon ledsen om hon är hos någon hon inte brukar vara hos (typ sin mamma och pappa). Fast det är kanske inte så konstigt. Visst för att hon är van vid ljud och stoj, men det kommer ju från storebror så det vet hon vad det är för stoj, men när det kommer en massa människor och flyger på henne när hon tex precis har vaknat och tar henne från mamma eller pappa så blir hon ledsen. Kanske inte så konstigt egentligen när man tänker efter! Vi är bara inte riktigt vana vid det för Max har vi kunnat slänga över eller lämna till vem som helst utan att han har sagt ett ljud. Kanske är Max som är konstig och inte Moa! =)

Moa försöker snurra både från mage till rygg och rygg till magen men har inte lyckats med något av det än. Det är klart, hon får ju inte ligga så mycket fritt på golvet så hon får tid att öva eftersom hon har en storebror som springer omkring och leker vilt i hela lägenheten och då vågar vi bara lägga henne om vi kan vara i samma rum och se så att hon inte blir översprungen.. Max skulle aldrig göra något sådant med flit, men när man leker och har skoj så är det lätt att glömma hur liten lillasyster egentligen är!
Moas nya favoritgjej är att sutta på underläppen. Hon suttar och smackar och tar läppen in och ut. Ser jätteroligt ut!
I morgon har den lilla damen namnsdag! Då blir det namnsdagstårta för de som vill komma och smaka! =) Och om Max är tillräckligt bra för att bli bortlämnad på fredag så blir det Ullared för resten av familjen! Massa julklappsletande och övrigt fyndletande! Jag har redan börjat vässa armbågarna och tänkte bege mej in till city Gross för en övningskörning med kundvagnen! ;) Tur att man laddar med tårta imorgon så man har fullt med energi för en hel dag i dårarnas paradis! =)

flumm

Glömde skriva i inlägget om Moas dop att namnen vi döpte henne till är Moa Emma Yvonne. Moa för att det är fint o passar till vår prinsessa, Emma efter mej (om någon av nån konstig anledning trodde nåt annat så..) och Yvonne efter min mormor!
Dopklänningen hon hade är från början min pappas och har använts av honom, min farbror, nån vän till pappa, tre av pappas kusiner, mej, två av mina systrar, Max och nu Moa.

På söndag är det farsdag.. har fortfarande inte komit på något att köpa till Rickard.. till min pappa är det fixat men till Rickard har jag idétorka... han kommer bara på dyra saker.. suck.. tror inte han ska få nåt alls.. ;) har jag tur kanske jag kan få Max att rita en teckning till honom.. hm... det är ju en idé..

Ullaredsbesöket som var inplanerat om en vecka måste flyttas på.. jag vill väldigt gärna gå på föräldramötet som är den kvällen på Max dagis. Så det måste flyttas. själv kan jag i princip alla dagar men Rickard har skola om vardagarna o vill inte åka på helgen... inte lätt att hitta nån dag då... suck..

nu måste jag gå o lägga mej.. trött.. märker att detta inte blir ett så bra inlägg så likabra att sluta innan det blir ännu sämre...

Tid

Vart tar all tiden vägen? Jag har inte tid till att göra det jag borde göra om dagarna, när ska jag då få tid till att göra det jag vill? Känner att jag har att göra hela dagarna men ändå när dagen leder mot sitt slut tycker jag att jag inte har hunnit göra nåt alls... hur går detta ihop? när ska det finnas tid att bara sitta o leka med barnen utan att känna att jag har något som borde göras? När man blir förälder borde man få ett par timmar extra om dygnet så man hinner med både det man vill och det man borde.. Att ha nån form av amningsglömska gör inte saker bättre.. Jag som så gärna vill ha full koll på saker och absolut inte gillar att glömma något.. Suck.. jaja.. bara att ta en dag i taget o ett steg i taget så ska det nog lösa sej.. Nu har jag hunnit med ett litet blogginlägg iaf så nu är det dags att göra nåt annat nödvändigt.. som att leta upp en farsdagspresent till Rickard kanske.. hmm... svårt... förslag nån?

Moas dop!

I söndags var det dags för Moas dop! Något som vi länge sett fram emot o planerat. Huvudfadder (som det så fint heter idag, förr hette det gudmor) var min näst yngsta lillasyster Annie, fadder var även min äldsta lillasyster Jonna och Rickards storebror Roger.
Dopet blev kanon o inleddes med att vi gick fram i kyrkan o eftersom vi hade enbart dop o ingen gudstjänst så fick vi bestämma utformandet på större delen av dopet! Så jag läste tackbönen som man brukar be för barnet o efter några ord från prästen så gick Rickard för att spela o sjunga Niklas Strömstedts låt "Nu har det landat en ängel". Jag kunde knappt hålla tårarna borta (även om jag har hört honom spela låten ett x antal gånger hemma o var beredd på att detta skulle komma) o jag vågade inte titta på släkt o vänner för jag anade att även där skulle det finnas de som försökte hålla tårarna borta o då skulle det bli ännu svårare för mej att göra det. Max var inte jättenöjd över att vara framme i kyrkan (han skulle till "momo" sa han, som alltså betyder GamlaMorfar) så jag fick bära honom. Detta lyckades vi med halva dopet, sedan fick vi släppa ner honom så han kunde gå till "momo". Psalmerna vi hade valt att sjunga var "Du vet väl om att du är värdefull", "Gud som haver barnen kär" och "Tryggare kan ingen vara". Dessa valdes pga att de är fina o handlar om barn, ganska logiskt.. Jonna hällde upp dopvattnet o Moa blev döpt. Hon skrattade hjärtligt åt prästen när han hällde vatten på henne. Som avslutning på dopet sjöng Nathalie Könönen (min bästis lillsyrra) "Theos sång" (finns att höras på youtube, dock inte från vårt dop med från ett annat dop). Även denna gången var det svårt för många att hålla ögonen torra. Mycket vackert! Mycket nöjda med dopet tog det lite foto på oss. Annie tror jag fick träningsvärk efter att ha hållt en över 7,5kg tung Moa i över en halvtimme men var väldigt glad ändå! =)
Efteråt blev det smörgåstårta o tårta på församlingshemmet. Smörgåstårtorna var vi lata denna gången o beställde men tårtorna gjorde vi själva (satt uppe till kl halv tre natten innan o gjorde dom färdiga!). Moa fick väldigt många fina och roliga presenter av alla o vi är väldigt nöjda med dopet!

Tack så mycket alla som ställt upp på alla sätt med städhjälp, sång, faddrar o barnpassning med mera som fick denna dagen att bli så underbar!
En glad liten doptjej!
Moa med familj o faddrar

Tårtorna


RSS 2.0